Erlkönig

studiopresentaties:
21 februari 2020, De Studio Rotterdam
22 februari 2020, SKVR, studio 3.2 Rotterdam


In Erlkönig brengt choreograaf/danser Thomas Körtvélyessy het gelijknamige muziekstuk van Franz Schubert op het gedicht van Johann Wolfgang von Goethe, opnieuw tot leven. Twee gepassioneerde dansers, één jong, één oud, dansen samen een duet over leven en dood, geborgenheid, angst, verlangen en verlies. Herkenbare moderne dansvormen smelten samen met de intensiteit van Japanse Butoh. Wat zijn de motieven van die Erlkönig? Welke rol is er voor de vader weggelegd? En wat probeert het kind ons te vertellen? In een flits van tijd ontrafelt zich een ontwrichtende koortsdroom die bij vlagen voorbij gaat aan maatschappelijke regels en normen.


Choreografie: Thomas Körtvélyessy / Reàl Dance Company i.s.m. Elie Nassar
Dans: Thomas Körtvélyessy, Elie Nassar
Assistent choreografie, repetitor: Eltjo Felix de Graaf

Muziek: Der Erlkönig; Franz Schubert | Jessye Norman - Soprano, Dalton Baldwin - piano, 1995

Dank aan: SKVR Dansschool, De Studio Rotterdam, Paul Sixta, Lody Meijer, aisthesis
Paraddy, ZUMO Outlet Store, Rafiek Mode, crescendo kappers, De Schoenmakersleest (Rotterdam)


SKVR Dansschool  aisthesis (stg. in oprichting) 


tableau de la troupe

T Kortvelyessy Thomas Körtvélyessy werkt als danser, maker en docent in Rotterdam en daarbuiten. Na zijn studies aan de Rotterdamse Dansacademie (nu codarts), de School for New Dance Development, Amsterdam en het European Dance Development Center (EDDC) Arnhem werkte hij nauw samen met Elaine Summers, één van de oprichters van het experimentele Judson Dance Theater in New York en de ontwikkelaar van de bewegingstechniek Kinetic Awareness®. Sinds 1996 werkt Körtvélyessy onder de naam Reàl Dance Company aan verschillende dansprojecten en -voorstellingen. In zijn werk staat de waarneming van dans centraal en onderzoekt en analyseert hij bestaande danstradities en -talen. Zijn meest recente werk is het kwartet machines d'♂tendresses (2019), een concert van korte dansen op muziek, over kwetsbaarheid en mannelijk homoseksueel verlangen en het werk-in-wording Erlkönig (werktitel) dat in februari 2020 voor het eerst in Nederland te zien zal zijn.

E Nassar Elie Nassar is een Libanese kunstenaar, met thuisbasis in  Nederland. Zij pluri-disciplinaire achtergrond in dans, wetenschap, en literatuur heeft hem werktuigen opgeleverd voor een poetisch-wetenschappelijke benadering van beweging, die hij op dit moment in zijn choreografisch werk ontwikkelt. Hij werkte in projecten als maker en uitvoerend kunstenaar in Libanon, Frankrijk en Nederland.  Sinds februari 2019 heeft Elie samengewerkt met de Frans/Russische kunstenares Nadia Larina aan het creëren van een duet dat oorspronkelijk gepland was om in de maand april premiëre te beleven in het Marche de L'été festival 2020 met ondersteuning van het Conservatoire Bordeaux, alsmede CND en La Ménagerie de verre in Parijs. Na het stuk machines d'♂tendresses in 2019 is Erlkönig de tweede samenwerking tussen Nassar en Thomas Körtvélyessy / Reàl Dance Company.

Eltjo Felix de Graaf Eltjo Felix de Graaf is een bewegingskunstenaar met thuisbasis Amsterdam. Hij begon met zijn studie dans aan de Nationale Balletakademie, maar zocht uiteindelijk naar vrijere vormen van dans. Daarom begon hij bij de ArtEZ Bachelor of Dance, waar hij in 2019 afstudeerde. Nu is Eltjo als onafhankelijke danskunstenaar. Hij is betrokken bij projecten met Thomas Körtvélyessy / Reàl Dance Company in Rotterdam, en is begonnen te werken met Fernando Oliviera (ANT) in het BACHproject. Eltjo volgt ook de opleiding tot Gecertificeerde Docent Kinetic Awareness® omdat hij geïnteresseerd is in het creëren van ruimtes waar mensen zich veilig genoeg kunnen voelen om ontspannen te kunnen leven met hun omgeving.
Erlkonig image - Thomas Körtvélyessy
Erlkönig / collage Elie Nassar, Thomas Körtvélyessy,
met photo door
Eltjo Felix de Graaf en grafisch werk van C. Ebrecht and M. Seeberger,
gebruik met vriendelijke toestemming


Indien u bij wilt dragen aan dit project, kunt u een donatie maken naar rekening nr. NL62 ASNB 0942 8261 75 (Real Dance Company, Rotterdam)
- Hartelijk dank ...logo Reàl Dance Company - click to return to the
                home-page
click logo to return to home-page

contact